четвъртък, 24 септември 2015 г.

Баница с тиквички

Тиквичките са едни от първите зеленчуци през лятото, които присъстват на почти всяка трапеза. Те са изключително крехки и деликатни, много свежи и сочни. Подходящи са за всякакви кулинарни вкусотии. Освен пържени с кисело мляко и чесън, както основно ги предпочитаме, могат да се консумират и печени, варени, на пара, та дори и в десерти. Днес ще ви предложа по-различна рецепта с тиквички.Баницата е едно от любимите ми тестени изделия, което може да се направи по безброй начини с различни по вкус плънки. За всички, които искат да разнообразят употребата на тиквичките в готвенето, е днешната ми рецепта. Опитайте, няма да съжалявате. :)
Необходими продукти:
1 пакет точени кори за баница
50 мл зехтин
3 тиквички (около 400 г)
300 г сирене
4 яйца
400 г краве кисело мляко
10 г бакпулвер
черен пипер
мащерка
риган на вкус
150 г кашкавал
50 г краве масло
50 г пармезан (пожелание)
Начин на приготвяне:
Тиквичките се настъргват и се отцеждат от водата, като се поставят в цедка и се оставят за 30 мин. да предстоят, след което с ръка се изстисква излишната вода от тях. В купа се разбиват яйцата, сиренето се натрошава и се добавя заедно с киселото мляко, подправките и бакпулвера. Всичко се разбърква и се добавят тиквичките. Аз сложих и пармезан, ако желаете може и да не слагате, но вкусът с него е уникален. :) Разбърква се отново всичко. Корите се разстилат на масата, взимат се по три кори, всяка се поръсва със зехтин, редят се една върху друга и след това трите се сгъват наполовина. Слагат се в тава, застлана с хартия за печене, ръси се от плънката и върху тях се редят пак кори, намазани и приготвени по същия начин. Така се процедира до изчерпване на корите, като на последния ред не се слага от пълнежа. Маслото се разтопява и накрая се излива топло върху последния пласт кори, като се намазва и разпределя навсякъде. Баницата се пече на 160 градуса за 60 мин., след което се изважда от фурната и се поръсва с настъргания кашкавал. Поставя се отново да се дозапече до разтапяне и златиста коричка на кашкавала. Реденето на корите е по желание, може да я направите вита, наложена, намачкана или както сте свикнали да си я приготвяте, може също да използвате мазнина по ваш избор. Да ви е вкусно!