вторник, 29 септември 2015 г.

Скалички

Любим десерт на малки и големи! Днес ви предлагам рецепта, за която мога да кажа, че е „наслада за душата“. Десерт класика от нашето детство, който ни връща приказни спомени за сладкарниците, пълни с безброй сладки торти, петифури, тулумбички, еклери, пасти и наливна боза, която ми даваха в голяма стъклена тежка чаша. Рецептата е изцяло импровизация, от продукти, с които разполагах. Резултатът е поразителен, много сладки, вкусни и апетитни Скалички.
Необходими продукти: 6 бр. готови сухи пасти (240 г) 150 г чаени бисквити 2 с.л. какао 125 г разтопено масло 5 с.л. сладко (в случая от боровинки) 1 ч.л. есенция ром 50 г стафиди 1 ч.ч. смлени орехи 3 с.л. прясно мляко 200 г черен шоколад 200 мл течна сладкарска сметана кокосови стърготини за поръсване
Начин на приготвяне: Стафидите се накисват в малко вода, за да поомекнат. Бисквитите се смилат в блендер и се поставят в купа, към тях се прибавят натрошените сухи пастички, орехите, какаото, сладкото от боровинки, изцедените стафиди. Слага се лъжичка есенция ром и прясното мляко и цялата тази смес се залива с разтопено масло, всичко се разбърква и намачква хубаво с ръце до получаване на хомогенна смес, приличаща на тесто. Купата се покрива с домакинско фолио и се оставя за 30 мин. в хладилник да стегне сместа, след което с ръце се взима от нея и се оформят скалички. Подреждат се в поднос с разстояние една от друга и се оставят отново в хладилник за 1 час да стегнат пак.
Сметаната се загрява в съд на котлона и преди да кипне се отстранява, към нея се добавя начупения на парчета шоколад, оставя се за минута да се разтопи и след това се разбърква до получаване на шоколадов ганаш. Взима се една по една всяка скаличка и се потапя в ганаша и отново се слагат на подноса. Когато шоколадът започне да изстива, се поръсват с кокосови стърготини и се прибират в хладилника за минимум 1 час.