вторник, 29 септември 2015 г.

Канелони с месо,зеленчуци и сос Бешамел




Необходими продукти: 500 г свинско месо 16 бр. канелони 3 с.л. зехтин 1 скилидка чесън 1 щипка захар 60 г кромид лук (2 глави) 1 тиквичка 3 печени червени чушки 150 г гъби печурки 30 мл бяло вино 150 г доматен сос (консерва) 300 г кашкавал вегета, риган, мащерка, черен пипер, босилек за соса „Бешамел“: 50 г краве масло 50 г брашно 500 мл прясно мляко сол, индийско орехче и бял пипер

 

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на малки парченца и се запържва в зехтина. Зеленчуците се почистват и нарязват на ситно. Когато месото се запържи до златисто, се добавя лукът, разбърква се и след 3 мин. се сипва бялото вино, като се оставя да се задуши до изпаряване на течността. Добавят се тиквичката и гъбите, всичко се разбърква и след 5 мин. се слагат и червените чушки. Подправя се с черен пипер, риган, мащерка, вегета или сол. Всичко се изпържва добре за още около 5 мин. и се отстранява от котлона. Плънката се оставя да поизстине. Приготвя се сос „Бешамел“ като в касерола на котлона се слага маслото да се разтопи, добавя се брашното, като се бърка непрекъснато с тел и като се запържи малко се добавя топло прясно мляко. Бърка се непрекъснато до сгъстяване на соса, като се внимава да не загори. Накрая се подправя със сол, бял пипер и индийско орехче на вкус. В правоъгълна тавичка (с размери 30 х 22 х 7) се слага половината от доматения сос, като се разпределя на дъното, слага се скилидката чесън, нарязана на ситно, и се поръсва с босилек. Отгоре се сипва с лъжица част от соса бешамел. Започва се пълнене и редене на канелоните. Взима се всяка тръбичка, затиска се с едната ръка единя отвор и през другия се пълни с помощта на лъжичка или с пръсти, като се „натъпкват“ хубаво. Редят се една до друга в тавичката и отгоре се поръсват с останалите домати и се залива с целия останал сос „Бешамел“.

 

Тавичката се покрива с алуминиево фолио. Слага се във фурната и се задушават 20 мин. на 180 градуса. Изважда се, маха се фолиото, слага се обилно настърган кашкавал и се запичат на същата температура още 15 мин. до получаване на златиста кашкавалена коричка. Фурната се изключва и канелоните се оставят на изключена фурна още 10 мин. Накрая се сервират топли, но не горещи.