неделя, 4 октомври 2015 г.

Кюфтета фантазия


яхния с кюфтета

Необходими продукти:

500 г кайма за кюфтета

1 червена капия

1 чушка долма

2 глави кромид лук

1 морков

1 домат

1 с.л. доматено пюре

1 ч.л. кафява захар

1 ч.л. пушен червен пипер

1 ч.л. мащерка

сол, черен пипер на вкус

босилек и магданоз – няколко стръкчета

150 мл зеленчуков бульон

2 с.л. зехтин

1 скилидка чесън

Начин на приготвяне: 

От каймата оформете кюфтета средно по 50 г всяко. В тиган загрейте зехтина и изпържете кюфтенцата до готовност, след което ги извадете върху домакинска хартия да се отцедят от мазнината.
Почистете зеленчуците и ги нарежете – лука на полумесеци, моркова и чесъна на колелца, а чушките на лентички.
В същия тиган сложете зеленчуците и ги изпържете в отделилата се мазнина от кюфтетата. Когато лукът придобие златист цвят, добавете кафявата захар и оставете да се карамелизират за няколко секунди.Обелете и нарежете един по-голям домат на кубчета и го добавете към останалите зеленчуци с доматеното пюре и червения пипер. Подправете с мащерка, сол и черен пипер на вкус. Сипете бульона и поставете кюфтенцата отново в тигана при зеленчуците. Разбъркайте, захлупете и задушете всичко за 10 мин. на средна температура, като периодично разбърквате. Когато ястието остане на мазнина и бульонът се е поизпарил, отстранете от котлона и поръсете с нарязан босилек и магданоз. 

Приятен апетит!



кюфтета фантазия