четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Мекички


пухкави мекици

Пържени мекичци, ароматът който се разнася из цялата къща, хрупкавата коричка и меката средичка - изберете тази рецепта.

Продукти:

700гр брашно
400гр кисело мляко
1ч.л. сода бикарбонат
1ч.л. сол
1ч.л. захар
2 бр яйца
Олио - за пържене

приготвяне на мекици


Начин на приготвяне:

Брашното се пресява,прави се кладенче и в него се слага солта,яйцата и захарта.
Содата се гаси в киселото мляко и когато шупне се прибавя към брашното като се започва месене с ръце до получаване на хомогенно,гладко и меко тесто.Ако е необходимо,може при замесването да добавите още малко брашно.
Готовото тесто се покрива с чиста кърпа и се оставя за 30мин да почине,след което се разделя на две топки и всяка се разточва на  кора с дебелина около 2см.
Разточената кора се разрязва на квадрати или триъгълници и се пържи в горещо олио.
Така се процедира и с другата топка тесто.
Получават се много на брой вкусни и пухкави мекички.
По желание може с помощта на ринг или чашка да отрежете кръгове от тестото и да ги направите с кръгла форма,а за децата използвайте фигурките за сладки и с тях ще получите много интересни и весели форми,с които ще ги изненадате приятно 


пухкава вътрешност