неделя, 15 ноември 2015 г.

Патладжани ветрило с бекон и чедър



Днес сме на меню с патладжани или сини домати както ги наричаме.
Този така интересен зеленчук е основна съставка за много вкусни гозби и разядки като тюрлю гювеч,рататуй,имамбаялдь,кьопоолу,баба гануш и др. Аз обаче ви предлагам рецепта за по различни патладжани,опитайте и споделете J

Продуктите са за три средно големи патладжана
50 гр.сирене чедър
150 гр.кашкавал
1 щипка мащерка
20 гр.сол
30 мл
зехтин
150 гр.бекон пушен
150 гр.сирене краве
3 ск.чесън
2 бр.домати
3 бр.патладжани


 Начин на приготвяне:
Патладжаните се измиват и на всеки се правят няколко разреза по дължина, като в края при дръжката си трябва да останат цели. Посоляват се обилно и се слагат в купа със студена вода за 1час, за да се отстрани горчивия им сок, след което отново се измиват обилно с вода и подсушават.
През това време се приготвят останалите продукти, като доматите, краве сиренето и скилидките чесън се нарязват на тънки филийки.
На дъното на тава се слага хартия за печене, подреждат се патладжаните, като във всеки разрез се слага парче сирене, чесън, парчета домат и бекон. Посоляват се, поръсват се с мащерка и се поливат с малко зехтин, притискат се леко, така че да се разтворят като ветрило.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пекат на 200 С за 1 час. Отстранява се фолиото, запичат се още 10 мин. на 180 градуса и тавата се изважда от фурната.
Кашкавалът се нарязва на тънки парченца, слага се сирене чедър върху всеки разрез на патладжаните, и отгоре се поставят резенчета кашкавал.
запичат се още 10 мин. на 180 градуса и тавата се изважда от фурната.
Патладжаните се запичат още за около 10 мин до разтопяване на сирената.
В случая  съм използвала чедър тост,за по-добри резултати, потърсете първокласно сирене Чедър.