Необходими продукти: 1ч.ч =220мл
4бр яйца
2ч.ч захар
3ч.ч брашно
60мл олио
1ч.ч гореща вода
1бр бакпулвер
2бр ванилия
2с.л. какао
100гр орехови ядки
За сиропа:
3бр портокали
50мл вода
50гр захар
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват в купа заедно със захарта до кремообразна
смес,постепенно се налива олиото и се настъргва кората на един портокал.
Брашното се пресява заедно със бакпулвера,ванилията и
какаото и се добавя към яйчената смес като при непрекъснато разбиване се добавя
и горещата вода.Бърка се до получаване на хомогенна смес.
Тавичка с диаметър 28см се подмазва с малко олио и в нея се
изсипва кексовата смес.Отгоре се поръсват орехите,без да се разбърква и се пече
на 170градуса до суха клечка-около 40-50мин.
Готовия сладкиш се оставя да се охлади,след което както е в
тавата се разрязва на парчета.
Докато сладкиша се охлажда се приготвя сиропа като в тенджерка
се поставя водата, захарта, настъргва се кората на още един портокал и се изтисква
сока и на трите.
Слага се на котлона да кипне и се оставя да поври до сгъстяване
на сиропа.
С получения сироп се залива охладения сладкиш и се оставя на
студено да попие поне за 4часа.