четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Сладкиш с шоколад и сладко



От плодовете може би най-много обичам боровинките. За жалост в момента трудно биха се намерили пресни боровинки, затова в днешната рецепта ги използвах от сладко. Много полезни и изключително вкусни, те намират широко приложение в кулинарията. Могат да се консумират както самостоятелно, така и в много сладкиши, мъфини и торти. Служат за страхотна украса, съчетават се добре и с други плодове. От боровинките може да се направи сладко и сок, които също са много вкусни и питателни, а комбинирани със шоколад става вкусова експлозия!

Необходими продукти:

320 г брашно
200 г захар
15 г бакпулвер
50 мл олио
150 г кисело мляко
120 мл топла вода
100 г черен шоколад (70% какао)
4 яйца
ванилия
120 г сладко от боровинки с цели плодчета
пудра захар за поръсване



Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта и ванилията до кремообразна смес. Добавят се олиото и киселото мляко, отново се разбърква, след което се добавя бакпулвера. Брашното се пресява и се добавя по малко към кексовата смес, като се редува с топлата вода и се бърка вече с дървена лъжица или шпатула до пълното му усвояване. Консистенцията на сместа трябва да е малко по-гъста от кексова смес, затова, ако е необходимо, може да се добави още малко брашно. Тавичка с диаметър 26 см се намаслява и в нея се изсипва готовата смес, отгоре на места се слага по лъжица от сладкото, черния шоколад се начупва на парчета и се пуска върху сместа, без да се размесва или бърка, без да се натиска. Не се пипа по никакъв начин, защото ще потъне в сместа. Фурната се загрява на 170 градуса и сладкиша се пече 40-50 мин. в зависимост от фурната до „суха клечка“. След изпичане се изважда от фурната, оставя се леко да се охлади за 10 мин., след което се изважда от тавичката и пожелание се поръсва с пудра захар.







неделя, 25 октомври 2015 г.

Руло Bounty



Това интересно руло видях в руския сайт Плюшечка и много ми хареса идеята,защото не се налага да се пече.Реших да го направя като съм променила продуктите-за основа използвах тестото с което правя скалички,което е много вкусно и сладко.Получи се страхотно,само трябваше да го изчакам да се охлади и стегне добре,но..неуспях да го опазя J

 Необходими продукти:

6 бр. готови сухи пасти (240 г)
 150 г чаени бисквити
 2 с.л. какао
125 г разтопено масло
5 с.л. сладко (в случая от боровинки)
1 ч.л. есенция ром
 1 ч.ч. смлени орехи
3 с.л. прясно мляко
За кокосовата смес:
100гр кокосови стъготини
100гр разтопено краве масло
3с.л. пудра захар
За шоколадовия ганаш:
200гр черен шоколад
200мл течна сладкарска сметана

Начин на приготвяне;

Бисквитите се смилат в блендер и се поставят в купа, към тях се прибавят натрошените сухи пастички, орехите, какаото, сладкото от боровинки. Слага се лъжичка есенция ром и прясното мляко и цялата тази смес се залива с разтопено масло, всичко се разбърква и намачква хубаво с ръце до получаване на хомогенна смес, приличаща на тесто. Купата се покрива с домакинско фолио и се оставя за 30 мин. в хладилник да стегне сместа, след което с ръце се взима от нея и върху лист стреч фолио се оформя правоъгълна тънка кора.
За кокосовата смес в купа смесете кокосовите стърготини със захарта и маслото до хомогеност.Тази смес разпределете също на равномерна тънка кора в средата на другата платка.




С помощта на фолиото навийте на стегнато руло и поставете във фризер за поне 1час да стегне добре.



Направете ганаша като загреете сметаната и преди да кипне махнете от котлона,добавете шоколада,изчакайте минутка и разбъркайте до разстопяване на шоколада и хомогенна еднородна смес.
С този ганаш залейте рулото и поставете отново в хладилник за мин 4аса,след което разрежете на парчета.








сряда, 21 октомври 2015 г.

Сладка пита с праскови

сладка пита с праскова


Рецептата е по идея на Ваня Джорджевич, малко промених съставките на тестото, но оформлението е изцяло по нейн модел и се получи изключително красиво, за което и благодаря!


Необходими продукти:


800гр брашно тип 500
400мл хладко прясно мляко
125гр краве масло
200гр захар
1с.л.оцет
3бр яйца
1бр яйчен жълтък
1щипка сол
1с.л. мед
1кубче прясна мая
1бр компот от праскови


Начин на приготвяне:


В купичка сипете 100мл от прясното мляко(леко затоплено) с 1с.л. от захарта и в него разтворете маята.Оставете на топло докато шупне.
Брашното се пресява,прави се кладенче и в него сложете яйцата, оцета , солта, разтопеното масло и меда. Размесете с ръце като постепенно сипвате от шупналата мая, след което постепенно добавяйте и от прясното мляко като замесвате до получаване на еластична хомогенна топка тесто. Покрийте готовата тестена топка с влажна чиста кърпа и оставете на топло място за 1час докато втаса и удвои обема си.
Количествата на бращното и млякото са ориентировъчни, ако е необходимо при замесването добавете още брашно или мляко до получаване на меко и гладко тесто.
През това време подгответе прасковите като ги отцедите, след това нарежете на полумесеци и ги оставете върху домакинска хартия да се подсушат от сока.
Готовото тесто разделете на две половини, едната разточете в кръг с диаметъра на тавата в която ще печете.
Поставете готовата кора на дъното в намазнената тава.
Другата половина разточете на кръгла кора с дебелина 1-2см и с помощта на малък ринг или чашка отрежете кръгове. Готовите кръгчета започнете да редите в тавата върху тестената основа, под наклон като ги редувате с парченца праскови, които леко да се застъпват.
Ако получените кръгчета не са ви достатъчни за оформянето на питата, съберете изрезките от тестото, омесете отново и разточете пак и отрежете още кръгове, а ако не са ви необходими повече, съберете изрезките на тесто и поставете в плик, който сложете във фризера, за да използвате за друга рецепта.
Намажете питата с разбит жълтък и оставете отново за 30мин да втаса.
Печете във фурна на 170градуса около час до получаване на златист цвят.
Накрая поръсете с пудра захар.


оформена питата с праскови

питата с праскови преди печене

готова пита с праскови

пита с праскови и пудра захар


Рецептата е адаптирана от ТУК

"Клъки"-панирано пиле


Като почитателка на месните ястия, няма как да скрия апетита и влечението си към пилешкото месо. Обичам го на скара, запечено, пържено… с една дума – всякак. Но има едно пиле, което обожавам, и това е панираното пиле тип KFC. Определено знам за вредите му и че не се вписва в графа „здравословни храни“,но… само веднъж на няколко месеца, домашно приготвено и комбинирано с гимнастика.
Строго пазената тайна рецепта за пиле KFC никога не е била разкрита, но днес аз ще ви предложа едно много добро копие. Смея да твърдя, че моята рецепта се доближава много до оригинала и ще се уверите, щом опитате.
.Кръстих го ,,Клъки,,от любим мой комедиен серил "Двама мъже и половина",където малкия герой обожаваше пиле Клъки :))

Необходими продукти:
10 бр. пилешки долни бутчета или крилца
500 мл прясно мляко
2 бр. лимони
за панировката:
2 бр. яйца
50 мл прясно мляко
за сухата смес:
250 г брашно
1 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чили на прах (по желание, може да не се добавя)
1 ч.л. градински чай
1 ч.л. риган
1 к.л. куркума
1 ч.л. сол
1 к.л. черен пипер
1 к.л. босилек
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. кромид лук гранули (прах)
олио за пържене


Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се почиства и се накисва в марината от прясното мляко и сока от лимоните за минимум 6 часа, като се оставя да престои в хладилник. Яйцата се разбиват в купа с прясното мляко. Всички сухи съставки се смесват в чиния и се разбъркват до еднородна смес. Маринованото пиле се отцежда и подсушава и всяко парче се топи първо в яйчната смес след това се овалва в сухата смес като се покрива добре навсякъде от всички страни. Пържат се във фритюрник директно в мазнината, без да се поставят в кошничката, като се пускат внимателно по 3-4 парчета пиле и се затваря капака, на 180 градуса за 12-15 мин. до получаване на златиста коричка, след което се отцеждат върху домакинска хартия.




Намачкана баница


Рецептата за тази баница си я записах от предаване излъчвано по кулинарния тв канал 24kitchen ,нейн автор е Ненад Великович. Хареса ми,защото адски бързо и лесно я приготви,а в завършен вариант изглеждаше доста изкушаваща.Та..реших и аз да опитам и я направих.
Страхотна е! Мекичка и пухкава отвътре с леко хрупкава коричка,и се подготвя точно за 10мин ,определено си заслужава! :)

Необходими продукти:
500гр кори за баница
200мл газирана вода
50мл олио
150мл прясно мляко
400гр краве сирене
5бр яйца

Начин на приготвяне:
  • Яйцата се разбиват в купа, натрошава се сиренето, добавят се прясното мляко и газираната вода и малко от олиото (половината).
  • Корите е добре да не са от точените, да бъдат тип домашни от малко по-плътните.
  • Тава се намазнява и в нея се слага по една кора на дъното, взима се още една кора, която се поставя срещуположно на предишната, така че цялата тава да е обиколена с кори, а краищата им се оставят да висят навън, напръскват се с останалото олио.

  • От останалите кори се взима по една и се намачква в ръка на топка, потапя се цялата в купата със сместа от яйца и сирене и се поставя на дъното върху основата от постланите кори.Така се процедира с всички кори, докато се запълни цялото пространство на тавата.
  • Отгоре оставените стърчащи краищата се загъват навътре и се поставят още две кори, като се завива, така че да се покрият всички намачкани напоени кори.Най-отгоре се залива с останалата смес и се пече на 180 С 45 мин. 
  • След изпичане е добре баницата да поизстине, преди да бъде разрязана и изядена :)
  • Източник на рецептата: Ненад Великович





вторник, 20 октомври 2015 г.

Пиле с мед и лимон


Голяма вкусотия стана,пилешкото месо се получи с  толкова вкусна кожичка,че сега докато пиша получавам обилно слюноотделяне :) А картофките..ммммм прекрасно изпечени със страхотен аромат. Опитайте :)

Необходими продукти за 3 порции:

3бр пилешки бутчета
2бр лимон
2скилидки чесън
1ч.л. мащерка
3с.л. мед
1ч.л. кафява захар
1ч.л. зеленчукова подправка
1к.л. червен пипер
2 щипки сух розмарин
Черен пипер и сол на вкус
70мл зехтин
500гр картофи

Начин на приготвяне:
Почистете пилешкото месо и го поръсете със сол и черен пипер.
Почистете картофите и ги нарежете на средно големи парчета.
В купа смесете всички подправки,зехтина,захарта,меда и счукания на ситно чесън.Добавете сока на единя лимон и разбъркайте до хомогенност.

В тавичка поставете месото,около него сложете картофите,нарежете няколко тънки парчета от другия лимон ,добавете и тях и отгоре поръсете със овкусената смес,като малка част от нея оставете настрана.Покрийте тавата с алуминиево фолио и сложете да се пече на 170 градуса 60 мин,след което извадете тавата,махнете фолиото,поръсете отново с останалата овкусена смес и поставете във фурната да се запече още 15мин.

Накрая по желание поръсете с магданоз.





петък, 9 октомври 2015 г.

Чесново пиле с кашкавал

Незнам какво да кажа за тази рецепта,освен че трябва да я опитате.Страхотно сочно и крехко месо,с уникален аромат и вкус,а кашкавала му придава чудесен завършек.


Необходими продукти:
3бр пилешки бутчета
3бр червени пиперки
2-3бр люто чушле (пожелание)
5 скилидки чесън
3с.л. кафява захар
1ч.л. зеленчукова подправка
черен пипер и сол на вкус
1ч.л. червен пипер
1ч.л. мащерка
2с.л олио
1бр лимон
250гр кашкавал


Начин на приготвяне:
Почистете и нарежете пилешкото месо,ако използвате пиле го разфасовайте,в случая аз използвах цели пилешки бутчета които разделих на две части,горно и долно.
Обелете чесъна и го нарежете на ситно,загрейте олиото в тиган на котлона и го сложете да се запържи за кратко до златисто,като внимавате да не загори.Отстранете тигана от котлона и слжете в него кафявата захар и всички подправки.Размешайте добре.
В тавичка намазана с малко олио наредете пилешките парчета,изцедете сока на лимона и полейте върху тях,а между тях сложете нарязана на кръгчета червената пиперка  и отгоре върху парчетата пиле втрийте и поръсете част от сместа от чесън и подправки,като отделите малка част,която ще използвате накрая.

За по пикантен вкус сложете две-три слабо люти чушлета между месото.
Не е необходимо да се сипва вода или друга течност,при печене пилето си пуска достатъчно мазнина и течност.
Сложете тавата в загрята фурна на 170градуса и печете пилето 60мин ,като ако е необходимо по време на печене го покрийте с фолио за да не загори.

Настържете кашкавала,извадете тавата и наръсете обилно върху вече изпеченото месо,отгоре поръсете с отделената смес от чесън и подправки и сложете да се запече до разтопяване на кашкавала.
Поднесете топло,да ви е вкусно!







Туршия зелени домати с карфиол

Това е още една туршия ,която направих с фиксовете за консервиране на Dr.Oetker Този път обаче използвах лютия фикс и мисля че се получи страхотна комбинация. Вкусът е леко пикантен,не мога да кажа че е чак люто,но придава страхотен апетит.

Необходими продукти за 7бр буркани:
2кг зелени домати
1глава карфиол
500гр моркови
300гр чорбаджийски чушки
черен пипер на зърна
1п фикс за консервиране Люта на Dr.Oetker
1.750мл вода
300мл винен оцет
150гр захар

Начин на приготвяне:
Почистете и измийте зеленчуците и ги нарежете на едро, като карфиола накъсате на розички, а по-малките домати и чушките оставите цели.
Добре е зеленчуците да са прясни,твърди и без наранявания по тях.
Подгответе си 7 бр. чисти и сухи буркани с вместимост 700-800 мл.
Поставете зеленчуците, като ги разпределите в бурканите, сложете и по няколко зрънца черен пипер.

Пригответе маринатата, която е по указание на опаковката на фикса. Сипете в тенджера водата, оцета и захарта, добавете съдържанието на пакетчето Pikant fix Люта и разбъркайте всичко. Оставете на котлона и варете 3-5 мин. като бъркате постоянно да се разтвори всичко в сместа. Отстранете от котлона и напълнете внимателно бурканите с горещата марината и затворете веднага с капачки.