вторник, 19 януари 2016 г.

Пилешка супа



Това е любимата ми супа,наред с шкембе чорба и крем супите тази е в началото на класацията ми за най-вкусните супи. Рядко се захващам да правя супи,но в това студено и болно време реших да направя сгряваща душата пилешка супа. Всеки има свой начин за приготвянето и,ето и моя :)

Продукти:
2бр пилешки бутчета
1гава кромид лук
1голям морков
1пиперка долма
1бр червено люто чушле (пожелание)
черен пипер и сол на вкус
1кубче пилешки бульон
1/2 връзка магданоз
30мл зехтин
1ч.л. мащерка
1ч.л. целина
1бр яйчен жълтък
200гр кисело мляко
1 шепа фиде
3литра вода
Начин на приготвяне:
Почистете бутчетата и ги сложете във водата с малко сол да се сварят.Аз използвах тенджера под налягане,която е изключително удобна и спестява време.
Нарежете лука и пиперката на ситно,а моркова настържете на ренде.
Сложете друга тенджера на котлона,загрейте и сипете в нея зехтина,сложете лука и морковите и запържете до златисто.
Извадете сварените бутчета и оставете да изстинат,след което накъсайте и обезкостете месото.
Когато зеленчуците се запържат прибавете отцедения пилешкия бульон,който е останал в другата тенджера ,разбъркайте и добавете и пиперката.Оставете да кипне на средна температура,след което добавете месото,кубчето бульон,подправете на вкус със сол и пипер,целина и мащерка.Сложете фидето и варете оше десетина минути и изключете котлона.
В купа разбийте жълтъка с киселото мляко и внимателно с черпак гребвайте от бульона на супата и сипвайте към млечната смес като непрекъснато бъркате,докато температурите на двете смеси се изравнят и така няма опасност да се пресече застройката след като я добавите в тенджерата.Сипете застройката,разбъркайте и поръсете с магданоз и пожелание нарежете люто чушле .