четвъртък, 21 януари 2016 г.

Сладкиш "Ябълкова градина"




Любим мой сладкиш - с хрупкава основа и мека кремообразна вътрешност, който се топи в устата. Заслужава си да опитате :)

Необходими продукти:
За тестото:
300гр брашно
175гр краве масло
100гр захар
2с.л. прясно мляко
1бр яйце
За крема:
4бр яйца
400гр заквасена сметана
2 пакета пудинг ванилия
Кората на половин портокал
150гр захар
6 бр средни ябълки
1 бр портокал
Приготвяне:
Замесва се маслено тесто, като брашното се пресява. Добавя се яйцето,захарта и маслото -  разрязано на малки кубчета. Започва се месене с ръце до пълното усвояване на маслото. Получават се маслени трохи. Маслото от топлината на ръцете поомеква. След което се добавя 1с.л. от млякото, омесва се добре, и се добавя и другата лъжица мляко. Накрая се получава лепкаво маслено тесто. Покрива се с опаковъчно фолио и се оставя в хладилника за 30мин.
През това време се приготвя крема като яйцата се разбиват със захарта. Добавя се настъргана кора от портокала, след което се редуват част от сметаната и част от пудинга - до пълното им поемане. Получава се кремообразна смес с гъстотата на палачинково тесто.
Ябълките се почистват и издълбават - от горната и долната страна в средата се правят дупки, и се издълбават, за да се отстранят семките. След което се обелват и се намазват обилно със сока от портокала за да не потъмнеят.
Охладеното тесто се разточва в кръг (малко по голям от диаметъра на тавичката в която ще се пече), за да може да покрие и част от страните. Разточването най-добре да се прави като тестото се сложи между опаковъчно фолио или в найлонов плик, защото залепва.
Кръгла форма с падащ ринг (диаметър 26см) се намаслява и в нея се слага кората тесто. С ръце се притиска и се оформя  борд (от страни) висок около 2-3см.
Поставят се ябълките и се изсипва върху тях сметановата смес като се пълнят и самите ябълки.
Пече се на 170градуса - 40мин. След това се оставя да се охлади, отстранява се ринга от формата и се поръсва с пудра захар (пожелание).