сряда, 31 август 2016 г.

Пълнени тиквички



Продукти: за 6 порции

тиквички - 6 бр. средно големи
кайма - 300 г смес
лук - 1 глава кромид
ориз - 250 г
домати - 100 г консерва
червен пипер - 1 ч.л. пушен
магданоз - 1 ч.л. сух
черен пипер
сол
зехтин - 3 с.л.
риган - 1 щипка
кимион - 1 к.л.
бульон - 600 мл зеленчуков
магданоз - няколко стръка свеж
лют пипер - 1 ч.л. люспи

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете тиквичките, махнете дръжките и изрежете малка част от края им.
Лука обелете, измийте и нарежете на дребно.
Разрежете тиквичките на половина и издълбайте с лъжица вътрешността им, като дъното и стените и трябва да останат цели. Тиквичките трябва да получат формата на лодки.
В купа сложете каймата, доматите, червения пипер, черен пипер и сол. Нарежете издълбаната вътрешност от тиквичките на дребно, сложете я в купата при останалите продукти и поръсете със сух магданоз, зехтина, кимион и малко риган.
Измийте ориза със студена вода и го добавете в купата. Омесете всичко много добре със ръце, така че каймата да се спои с ориза и всички подправки.
С тази смес напълнете издълбаните тиквени лодки.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Наредете пълнените тиквички в тава, сипете бульона и сложете във фурната.
Печете тиквичките около 45 мин до омекване и готовност на ориза.
Ако забележите че отгоре тиквичките започнат да прегарят, ги покрийте с алуминиево фолио.
Поднесете тиквените лодки с нарязан пресен магданоз и лют пипер за разкош.


пълнени тиквички