понеделник, 29 август 2016 г.

Телешки пържолки с винен сос



Продукти: за 5 порции

·  телешко месо - 1 кг вайсбрат
·  прясно мляко - 600 мл
·  черен пипер
·  сол
·  за соса
·  червено вино - 2 ч.ч. сухо
·  масло - 60 г
·  бульон - 60 мл телешки
·  мащерка - 1 стрък свежа
·  дафинов лист - 1 бр.
·  черен пипер
·  сол
·  захар - 1 ч.л. кафява
·  нишесте - 1 ч.л.
·  лук - 1 глава кромид или шалот
·  чесън - 1 скилидка
·  за гарнитура
·  ориз - сварен
·  картофи – печени

Начин на приготвяне:

Пригответе си хубаво парче телешки вайсбрат. Нарежете го на пържолки, най-добре е да помолите месаря в магазина, от който го купувате, да ви го направи на пържоли.
Купувайте само качествено телешко, не говеждо, а телешко месо от млади телета.Тези от вас, които имат домашно телешко месо да ползват него, то със сигурност е най-добро.
Начукайте и изтънете добре всяка пържолка, нека да е с дебелина около сантиметър и половина и ги сложете в тавичка. Сипете отгоре прясното мляко така че да ги покрие и приберете в хладилника да се маринова за 12 часа.
Мариноването на телешкото месо почти винаги е наложително, за да стане крехко и сочно. Това месо е изключително сложно за обработка от начинаещи готвачи, защото ако не знаят как да го приготвят рискуват то да стане на подметка - жилаво и сухо. Може да го мариновате с алкохол и лук, пак става чудесно, аз винаги ползвам прясно мляко и се получава добре. Колкото повече престоява месото, толкова по-добре.
Маринованите пържолки отцедете и избършете внимателно с кухненска хартия, поръсете с черен пипер, но не ги солете! Солта ще изтегли соковете на месото и при печене то ще се стегне. Оставете месото в чиния на стайна температура за 30 минути.
Нагрейте грил тиган или скара, трябва да е много добре нагорещен, сложете пържолите и гответе минута от едната страна, обърнете от другата и гответе още една минута.Така на висока температура ще се запечата месото и соковете ще останат в него, след което намалете температурата и запечете за още по две минути от двете страни.
Готовите пържоли поставете в съд и захлупете с капак отгоре да се задушат. В същия тиган, аз ползвах грил тиган, но това не пречи, сложете половината масло.
Ако ползвате скара си сложете тиган или тенджера и в него направете соса. Нарежете много на ситно лука и чесъна, сложете ги в маслото и запържете за кратко. Сипете чашите с виното, разбъркайте, посолете и сложете захар, дафиновия лист и стръкчето мащерка.
Кипнете соса за няколко минути до изпаряване на половината количество вино, след което сипете бульона, добавете нишестето и останалото масло и варете до леко сгъстяване. Подправете при необходимост с черен пипер, махнете дафиновия лист и стръка мащерка и отстранете от котлона.
Сервирайте с гарнитура от сварен ориз или картофи. Сложете пържолки и полейте със соса