петък, 18 ноември 2016 г.

Доматено хлебче със сушени подправки



 Напоследък сушените домати добиват все по-голяма популярност у нас, срещат се в почти всеки магазин и често хората се чудят какво ли се прави с тях. Тези домати се използват много в италианската кухня като добавка към паста, за сосове, пица, различни меса и печива.
 В България се предлагат консервирани със зехтин и подправки или просто изсушени в пликчета с различни грамажи. Може да се приготвят и в домашни условия, да се изсушат на слънце, в специални сушилни или в обикновена фурна. Днес няма да суша домати, но съм решила да ви изкуша с едно просто и изумително вкусно доматено хлебче с подправки.  Опитайте и споделете J

Продукти: 
·  брашно - 400 г
·  вода - 220 мл
·  мая - 7 г суха
·  сол
·  яйца - 1 бр.
·  масло - 50 г
·  оцет - 1 ч.л.
·  за намазване
·  зехтин - 50 мл
·  мащерка - 2 стръка сушена
·  риган - 2 стръка сушен
·  босилек - 1 стрък сушен
·  захар - 1 щипка
·  черен пипер
·  доматено пюре - 1 с.л
·  сушени домати - 5 бр. в зехтин

Начин на приготвяне:
Затоплете водата и разтворете маята заедно с щипка захар и оставете да шупне.
Пресейте брашното, сложете яйцето, сол, оцет и половината масло.
Замесете тестото като добавяте от маята, ако е необходимо добавете още  брашно и омесете до получаване на гладко и еластично тесто. Оформете тестото на топка и оставете за час (покрито) да втаса.
В купа нарежете сушените домати, добавете зехтин, доматеното пюре и стрийте подправките. Сложете черен пипер и сол и разбъркайте сместа докато всички съставки се смесят.
Готовото тесто разделете на малки топки с големината на топче пинг понг. Намажете тавичка с останалото масло.
Потопете едната страна на всяко от тестените топчета в доматената смес и подредете в тавичката. Покрийте и оставете да втаса още 30 мин.
Загрейте фурната на 150 градуса и сложете хлебчето да се пече за 30 мин, след което увеличете градусите на 170 и допечете още 20 мин до готовност.