събота, 19 ноември 2016 г.

Разкошна запеканка



Тази запеканка е от тези ястия, които започнеш ли да ядеш, не можеш да спреш. Напоследък често срещани на нашата трапеза са запеканките, поради факта, че се приготвят сравнително лесно, бързо и импровизацията при тях почти винаги е сполучлива. Запеканката най-общо казано е ястие от руската кухня, на която основните съставки са картофи, сирене и задължително яйца. Вече обаче съществуват рецепти, които включват спанак, тиквички, ориз и различни видове меса. Изборът на продукти най-често зависи от това с какво разполагаме и какво имаме в хладилника. Както и да си я приготвим все ще стане вкусно. 🙂 Ето моето предложение за запеканка, на която трудно ще устоите.

Продукти:

За картофената смес:

1кг картофи


1 с.л. масло

150 г сирене

1 щипкa индийско орехче

3 с.л. брашно

3 бр. Яйца


Сол
черен пипер (на вкус)


За месната плънка:

500г кайма смес

1бр. Моркови


2гл. Лук


2 с.л. зехтин

1 к.л. кимион

черен пипер

За пълнеж: 

2 топки моцарела


За намазване:

1 с.л. масло

Начин на приготвяне:

Почистете, нарежете и сварете картофите до готовност в подсолена вода. Отцедете и, докато са топли, ги намачкайте с маслото и оставете да се поохладят.
Направете месната плънка, като почистите и нарежете на дребно лука и моркова. Загрейте зехтина в тиган на котлона и ги запържете за кратко. Добавете каймата, като с помощта на шпатула я раздробете. Пържете до готовност на каймата, накрая поръсете с кимион и черен пипер на вкус.
Разбийте яйцата и ги добавете заедно с брашното при картофите. Разбъркайте сместа, натрошете краве сирене и подправете с индийско орехче и черен пипер.
Намажете правоъгълна тавичка с маслото. Разделете картофената смес на две равни части. Едната част от нея изсипете на дъното на тавичката и изравнете, така че да го покрие изцяло.
Сипете отгоре равномерно месната плънка, нарежете моцарелата на резени и ги наредете върху каймата.
Отгоре изсипете останалата част от картофената смес, изравнете отново равномерно, каймата и моцарелата трябва да са добре покрити.
По желание с вилица направете произволни шарки върху картофената смес и сложете тавичката в загрята фурна на 180 градуса за 30 минути да се изпече.
Накрая извадете от фурната, изчакайте да изстине и разрежете на порции.







запеканка