понеделник, 12 декември 2016 г.

Кексови скалички



Обичам много и често приготвям скалички, защото в днешно време все по рядко се срещат в сладкарниците и магазините, а и съвсем не са като от едно време..Няма да претендирам, че и моята рецепта е като от онова време, но ви гарантирам че ще ви върне прекрасни детски спомени. Много сладки, мекички, ароматни и са чудесна идея да използвате останал ви кекс или сладкиш..просто са неустоими :) 

Продукти: за 8порции:

·  кекс - 400 г обикновен готов
·  бисквити - 200 г чаени какао
·  какао - 40 г
·  сладко от ягоди - 250 г
·  орехи - 50 г смлени
·  коняк - 1 с.л
·  масло - 200 г разтопено
·  прясно мляко - 3 с.л
·  за шоколадовия ганаш
·  шоколад - 100 г млечен
·  сметана - 100 мл течна сладкарска

Начин на приготвяне:

 Натрошете бисквитите на пясък.
Кекса натрошете на дребни трохи, може да използвате готов кекс, купен от магазина, или да си го приготвите вие по стандартна рецепта за обикновен кекс.
Сложете в купа натрошените бисквити и кекса, добавете какаото, коняка, сладкото и орехите.
Разтопете маслото и го сложете в купата, сипете прясното мляко и с ръце буквално намачкайте много добре сместа, така че да се разбъркат всички съставки и да се смесят с течните. Трябва да се получи хомогенна лепнеща мокра смес. Ако усетите, че сместа ви е суха, долейте още малко мляко, докато се овлажни изцяло.
Покрийте купата с фолио и поставете в хладилника да се охлади и маслото да стегне за 30 минути, така по-лесно ще оформите скаличките.
Намокряйте ръцете си леко преди оформянето, за да не лепне тестото по тях.
След като сместа се стегне, оформете скалички с ръце, като взимате по малко от сместа, правите на топче и после леко изтегляте в единия край, така че да се получи форма на скала.
Постарайте се да са приблизително еднакви на големина. Готовите скалички подредете изправени в чиния с разстояние една от друга и сложете отново в хладилника за 30 минути да стегнат.
Направете си шоколадовия ганаш, като сложите сметаната на котлона и преди да заври, я махнете, сложете начупения шоколад в нея, оставете го за няколко секунди в горещата сметана и след това разбъркайте до разтапяне и получаване на хомогенна шоколадова смес.
Извадете скаличките и с помощта на лъжица полейте всяка с шоколадовия ганаш.
Приберете в хладилник да се охладят.