понеделник, 5 декември 2016 г.

Печено пълнено пиле



Голяма вкусотия! Рецептата е адаптирана от предаване на Гордън Рамзи и още когато видях как го приготвя лигите ми потекоха. :) Много сполучлива рецепта за печено пиле, плънката е страшно вкусна, пилето е с хрупкава коричка, сочно и изключително крехко. Направете го, заслужава си! :)

Продукти:
пиле -­ около 1300 г цяло
червен пипер -­ 1 ч.л. пушен
сол
черен пипер
зехтин ­- 2 с.л
за плънката:
зехтин -­ 2 с.л.
боб -­ 420 г зрял консерва
лук -­ 1 глава червен
лук -­ 1 глава кромид
чесън ­- 2 скилидки
свински гърди ­- 300 г
чушка ­- 1 бр. червена
сол
черен пипер
мащерка
лимон ­ -1 бр.
вино -­ 150 мл бяло
бульон -­ 150 мл пилешки
Начин на приготвяне:
Почистете пилето и го намажете с кашичка от зехтина, сол, черен и червен пипер.
Хубаво го натъркайте от всички страни.
Направете плънката като сложите в тиган зехтина, загрейте на котлона и добавете нарязаните на дребни парчета свински гърди.
Гответе до златисто.  Почистете и нарежете на ситно двата вида лук, чесън и червена чушка.
Добавете ги в тигана при месото и запържете до омекване на зеленчуците,
отцедете консервата варен боб и го добавете в тигана.
Подправете със сол, черен пипер и мащерка. Гответе минута и махнете от котлона. Обърнете пилето с шията надолу, сложете плънката в отвора му, напълнете го хубаво.
Почистете и измийте лимона много добре с четка под течаща гореща вода.
С нож направете няколко бода по кората му,
колкото да се надупчи леко и с него запушете отвора на пилето, така че да не излиза плънката. Сипете в тавичка виното и бульона, поставете пилето и покрийте тавата с алуминиево фолио.
Ако случайно ви е останала от плънката я сложете в тавата. Загрейте фурната на 180 градуса и поставете тавата.
Печете пилето за час, след което извадете тавата,махнете фолиото и
допечете още 15 минути до получаване на златист цвят на пилето. Поднесете пилето, разделено на порции с част от плънката






6 коментара:

  1. Днес приготвих печеното пиле,на вкус беше невероятно. Според мен обаче бялото вино и бульона бяха в повече, твърде много сос остана след 2 часа печене. Следващият път ще пробвам само с половината количество.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Роси, благодаря ви, радвам се че ви е харесало. И при мен се получи повече течност, както се вижда и на една от снимките, но така беше по рецепта и аз така го направих, но той не пречи, защото плънката е в пилето. Със сигурност може да се намали бульона, защото по време на печенето и пилето си пуска соковете :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Здравейте, впечатлена съм от рецептата и със сигурност ,това ще е следващото ястие в менюто ни у дома. Що се отнася до останалия сос,ще го сгъстя и ще залея месото при сервиране.Не мисля,че в тази рецепта има много място за импровизации. Благодаря Ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Гергана, идеята за сгъстяване на соса наистина е чудесна и съм сигурна че ще се получи много добре :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. В оригиналната рецепта пилето се пълнеше с нахут ,а не със боб,защото той попита детето какво е това ,а то отговори леблебия, но това явно е в Български вариант,но със нахут е още по-добре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, така е, оригинала е с нахут, адаптирах рецептата, но я промених малко. Рамзи използваше и фенел (резене), което също не съм ползвала просто защото не харесвам вкуса и аромата му, използвах боб според вкуса на близките ми, но мисля че с каквото и да се напълни ще е страшно вкусно. :)
      Поздрави!

      Изтриване