сряда, 4 януари 2017 г.

Уникално сочни и крехки ребърца


сочни ребърца


Започвам с рецепта за крехки и сочни свински ребърца. Приготвянето им не отнема много време и дори начинаещи кулинари и домакини могат да се справят блестящо.
Месото определено си заслужава, наситено е с аромати и вкус. Изключително крехко, сочно и вкусно месце, опитайте :)

Продукти:

свински ребра ­ 1.5 кг (гърди)
за марината:
сол и черен пипер на вкус
зехтин ­ 30 мл
соев сос ­ 1 с.л.
кетчуп ­ 30 мл
червен пипер ­ 1 ч.л. пушен
кайенски пипер ­1 щипка
1 щипка лют пипер ­
1 щипка лют пипер люспи  ­
1 щипка сушена мащерка
чесън ­ 1 к.л. прах
майорана ­ 1 щипка
захар ­ 1 к.л. кафява
кимион ­ 1 к.л.

Начин на приготвяне:

Изберете хубави цели парчета ребра или гърди. Аз съм ползвала ребра с част от гърдите. Ако имате домашно месо, ще е чудесно да използвате него. Ако купувате месо, не взимайте от супермаркети и големи търговски вериги. По възможност си намерете месарски магазин с качествено българско месо с произход, това ще ви гарантира, че е прясно и качествено, а не замразявано и доставено от Испания, Румъния или Китай.
Сложете в купа зехтина, кетчупа, соев сос, захар и всички подправки. Кайенския пипер е лют, също съм добавила и лют пипер на люспи. 
Ако имате стомашни проблеми или не обичате люто, може да ги пропуснете. Месото получава пикантен вкус, но не е силно люто и натрапчиво, затова си преценете сами.
Разбъркайте съставките и подправките добре и с ръце намажете парчетата месо от всички страни, като оставите малко от сместа.
Сложете месото в плик за печене, изпуснете въздуха и завържете. 
Сложете в тавичка и приберете в хладилник за два часа. Извадете месото и преди печене оставете за 30 мин на стайна температура.
Поставете тавата с месото, както е в плика, и печете на 180 градуса за час. Извадете тавата и внимателно отрежете отгоре плика, така че да се покаже месото.
Намажете го с отделената част от маринатата и сложете във фурната на същите градуси да се запече още 15-­20 мин до приятен загар на месото.
При готовност извадете тавата, покрийте с фолио или подходящ капак за няколко минути да се задуши месото и соковете му да се разпределят. Махнете фолиото, нарежете месото и полейте със отделените сокове в тавата от печенето.



готови ребра преди нарязване

крехки ребърца



сочни и крехки печени ребърца