неделя, 12 март 2017 г.

Фалшива лазаня



Вчера цял ден се чудих какво да приготвя за вечеря. Вероятно поне 10 пъти ходих до хладилника, за да проверявам с какви продукти разполагам с надеждата да видя продукт, който да ми даде идея. Пред погледа ми все беше пликчето с кайма и сирената. Отварям шкафа-спагети няма, лазаня кори също няма, но има макарооониииии :)) Мислих, мислих и накрая го измислих. Ще направя фалшива лазаня. Разполагам с чудесни фузили с яйца, които са ми любими и много вкусниФузилите (фусили) са идеалната паста за такъв тип сосове, но естествено може да ползвате всеки друг вид.
Продукти:
макарони - 400 г фузили (фусили) La Grande Famiglia 
за доматения сос:
кайма - 400 г
лук - 3 глави кромид
зехтин - 2 с.л
домати - 600 г консерва кубчета
сол
черен пипер
риган
червен пипер - 1 ч.л пушен
захар - 1 ч.л
за Бешамел:
прясно мляко - 500 мл
брашно - 50 г
масло - 50 г
сол
черен или бял пипер
индийско орехче - 1 щипка
за гарниране:
моцарела - 100 г зряла
моцарела - 125 г в саламура
магданоз - няколко стръка
Начин на приготвяне:
Почистете и нарежете лука на дребно. Сипете зехтина в тиган и загрейте на котлона.Сложете лука и запържете за кратко до златисто, добавете каймата и пържете за 10тина минути до готовност. Прибавете доматите, разбъркайте и подправете със сол, черен и червен пипер и захар. Разбъркайте отново и оставете соса да поври до изпаряване на излишната течност и сгъстяване на соса.Сварете макароните в 4литра вода по указанието на опаковката.В касерола сложете маслото и разтопете на котлона, сипете браното и с телена бъркалка разбъркайте и запържете за минута до златисто. Сипете млякото и бъркайте до получаване на средно гъст сос. Подправете със сол, пипер и щипка индийско орехче.Отцедете макароните, намажете дълбока тава с малко масло и сипете половината от макароните. Полейте с половината от бешамела, след това половината от доматения сос и поръсете с настърганата зряла моцарела.Покрийте с останалата половина макарони, останалия бешамел и върху него доматения сос.Отцедете моцарелата от саламурата и я нарежете на парчета. Подредете моцарелата върху соса.Загрейте фурната на 180 градуса и сложете тавата.Запечете макароните за около 20мин до разтапянето на моцарелата.Извадете и поднесете поръсени с малко магданоз.Ако искате да поднесете хубаво стегнато парче ще трябва да изчакате да се охлади, след охлаждане стяга и визуално се получава по добра порция, а пък ако не ви се чака- хапнете си я като мен топла и неугледна :)