четвъртък, 13 април 2017 г.

Пухкав козунак със стафиди


пухкав козинак със стафиди

Месенето на козунаци за мен винаги е било специален ритуал, в който влагам всичките си усилия, време и любов. Това сладко тестено изделие е много мое любимо и всяка година преди Великден се старая да зарадвам моето семейство с домашен пухкав козунак. Тук в това предложение съм сложила стафиди към основната рецепта, които след шоколада са предпочитани от мен за гарниране на козунаците. Независимо коя рецепта ще изберете да си приготвите със сигурност ще имате по добър козунак от купешките. 

Продукти:

за тестото

брашно - 800 г + 200 г за омесване
прясно мляко - 240 мл топло
портокали - 1 с.л. от сока и настърганата кора на 1 портокал
мая - 42 г (кубче)
сол - 1 щипка
захар - 180 г
яйца - 2 бр. + 1 жълтък
масло - 60 г разтопено
олио - 60 мл
ванилия - 2 бр.
стафиди - 120 г

за намазване

белтъци - 1 бр.

за поръсване

захар

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното три пъти, това ще помогне да влезе въздух в него и да стане пухкав. 

Млякото затоплете леко и в него разтворете 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното, добавете маята и оставете да шупне. Направете кладенче в пресятото брашно и в него сложете ванилия, сока от портокала, настърганата му кора, сол и 3 с.л. от олиото.
Яйцата и единия жълтък разбийте леко със захарта, но имайте предвид, че не трябва да стават на пяна - това ще попречи на тестото да ги усвои, разбийте просто колкото да не са цели, след което ги добавете и тях в кладенчето.
Замесете всичко, като постепенно добавете и млякото с маята. Месете до получаване на меко и еластично тесто, като ако е необходимо добавете още малко мляко или брашно. Внимавайте тестото да не се получи много твърдо или пък много меко тесто, така козунакът има опасност да остане разлят след оформяне.
Започнете да омесвате тестото, като по време на месенето го разтегляйте с ръце и добавяйте по малко от маслото и олиото, като ги редувайте до цялото им поемане. Процедурата е следната:
Мазнината добавяйте на части - размесвате тестото, после слагате малко от маслото, като едновременно с това разтегляйте с ръце, след като се усвои добавете малко от олиото, пак месите и разтегляте и така до пълното поемане. Оставете готовото тесто да втаса на топло, докато удвои обема си.
Времето за втасване зависи от топлината в помещението, козуначеното тесто обича топлина, затова се постарайте температурата в стаята, в която месите да е над 30 градуса. Втасването ще ви отнеме около 2 часа.
Стафидите накиснете в малко топла вода, за да поомекнат. Когато тестото е видимо втасало, го разделете на две равни части - от това тесто се получават два средно големи козунака. Всяка част разделете на още три, оформете ги на топчета, така че да получите шест тестени топчета с еднаква големина, по три за всеки козунак.
Оформете козунаците, като от трите топчета направете фитили. С ръце разтеглете всеки фитил във форма на дебела 5 см лента. На всяка лента поръсете от предварително изцедените стафиди, навийте отново на фитил, усучете леко и ги съединете като оформете плитка. Така направете и с останалите три топчета. 
Две форми за кекс или две тавички се намазват с масло. Тестените плитки поставете в тях, намажете с белтъка и поръсете със захарта. Белтъкът ще предпази захарта да не потъмнее, може да намажете и с жълтък, но захарта отгоре потъмнява. Покрийте с кърпа и оставете да втасат отново до удвояване на обема им. 
Печете на 170 градуса за 40-50 минути в зависимост от фурната, всяка печка пече различно, затова е необходимо наблюдение.


готов козунак преди печене

изпечени козунаци

пухкав козунак

разчупен козунак