четвъртък, 13 април 2017 г.

Козунак с боровинки и захаросани плодове


козунак с боровинки

Всички направени от мен козунаци много си ги харесвам, но този заема челно място. Препоръчвам ви го, защото е много ароматен и с великолепен вкус. Опитайте!

Продукти:

брашно - 500 г тип 500
захаросани плодове - 100 г
червени боровинки - 50 г сушени
захар - 120 г + 50 г за поръсване
оцет - 1 с.л.
мас - 50 г (или олио)
масло - 70 г краве
сол - 1 щипка
есенция - 5 капки ром
белтъци - 1 бр.
яйца - 4 бр.
мая - 20 г прясна
прясно мляко - 150 - 180 мл

Начин на приготвяне:

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Затоплете прясното мляко до телесна температура и сложете в него по една лъжица от брашното и захарта, разбъркайте и натрошете половин кубче прясна мая.
Оставете на топло за 10-15 минути да шупне. Брашното пресейте три пъти, за да може да влезе въздух в него, и в средата направете кладенче.
Сложете в него оцет и сол. Разбийте яйцата със захарта и ги добавете. Започнете да замесвате тестото, като по малко добавяте от шупналата в млякото мая. Месете до получаване на гладко тесто, ако е необходимо добавете още малко брашно или мляко.
Оформете тестото на топка и го ударете 100 пъти в масата или плота, като на всеки 20 удара му слагайте по малко от маслото и маста, разтегляйте го с ръце и удряйте в плота. Накрая тестената топка трябва да е усвоила цялото количество мазнина.
Оставете го покрито с домакинско фолио на топло да втаса. Помещението, в което ще месите, е добре да е топло, времето за втасване зависи от топлината - около 2 часа. Не ви препоръчвам да втасвате козунаците принудително във фурна, оставете ги да удвоят и утроят обема си по естествен начин.
Подгответе плънката като за целта нарежете захаросаните плодове на дребно и накиснете боровинките в ром, може да използвате и есенция, както направих аз.
Намажете тавата с масло или олио и сложете хартия за печене. За този козунак ще ви е необходима тава с диаметър около 28-30 см. След като тестото видимо се надигне и втаса го премесете веднъж и разделете на три равни части.
Всяка част разточете на кора с дебелина около 1. 5 см и поръсете всяка кора със захаросани плодчета и боровинки. Навийте на руло и подредете във форма на охлюв в тавичката за печене. Оставете отново козунака на топло да втаса пак за около час, докато видимо увеличи обема си.
Сложете тавата с козунака в загрята фурна на 170 градуса за 20 минути, след което внимателно го извадете и го намажете с разбития яйчен белтък и поръсете с влажна захар, която направете, като към захарта, която ще поръсвате върху козунака, прибавите няколко капки вода, така че да се овлажни. Поставете отново във фурната и печете още 20 минути или до приятен златисто-кафяв цвят.

оформен козунак със захаросани плодове

охладен козунак

разчпен козунак с боровинки