В сезона на ябълките все се чудя какво да приготвя с
тях. Омръзнали са ми всякакви сладкиши и щтрудели с този плод. Онзи ден реших
да правя бухтички, но пред очите ми попаднаха ябълките. След дълго мислене ми
хрумна да ги панирам. Получиха се разкошни! Меки, пухкави панирани ябълки, с
аромат на канела и едва доловима, но много приятна нотка на портокал са подходящи
за малки и големи. Опитайте ги, уникални
са J
Продукти:
Ябълки - 5 бр сладки
Ябълки - 5 бр сладки
Брашно – 1 ч.ч
Яйца – 1 бр
Сол
Захар – 2 с.л
Прясно мляко – ½ ч.ч
Портокал – 1 бр
Ванилия – 1 прахче
Бакпулвер – 1 ч.л
За поръсване
Канела
Захар
За пържене:
Олио – 500 мл
Начин на приговяне:
Разбийте яйцата с прясното мляко и настъргана кора на
портокал в купа
В друга купа сложете брашното, захарта, бакпулвер,
щипка сол и ванилия. Разбъркайте и добавете яйчената смес. Разбийте с тел до
хомогенна смес, панировката трябва да е малко по-гъсто от тесто за палачинки.
Сложете олиото в тенджерка и загрейте до 170-160
градуса,
Почистете и обелете ябълките, нарежете на половинки, а след това на
четвъртини. Изцедете сока от портокала върху тях.
Потапяйте всяко парче ябълка в панировката и запържете
от двете страни в олиото.
Извадете върху метална решетка да се отцедят от
мазнината.
Смесете канела и захар в чинийка и оваляйте готовите
ябълки в сместа.
Идеални са за хапване както топли така и студени.