Царски тутманик
Докато го пекох в кухнята се разнесе
аромат на прясно изпечен хляб и масло, а когато го разчупих беше толкова пухкав
и мекичък, сякаш късам памук... Рядко правя тутманик, но тази рецепта
определено е много сполучлива, разкошен е! Опитах се максимално подробно и разбираемо да
обясня начина на приготвяне и ако ви хареса, опитайте :)
За още рецепти може да посетите и канала ми в YouTube където започнах да качвам и кратки клипове с интересни предложения :)
Продукти:
Брашно – 800 г + 100 г за омесване
Прясно мляко – 350 мл хладко
Мая – 7 г суха
Кисело мляко – 3 с.л
Захар – 1 с.л
Сол – 1 ч.л
Яйца – 2 бр
Олио – 3 с.л
За поръсване:
Сирене – около 400 г
Семена – ленено, сусам или мак
За намазване:
Масло – 200 г краве разтопено
Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Прясното мляко трябва да е затоплено леко, но не горещо.
В купа сложете прясното мляко и разтворете маята,
добавете лъжица захар и разбъркайте. Оставете за 10 мин да шупне.
В друга купа разбийте яйцата, като сложете едно цяло и
жълтъка на другото. Белтъка оставете за намазване накрая. Към тях добавете
киселото мляко и олиото.
Пресейте брашното в голям съд, посолете, направете
дупка в средата и изсипете яйчената смес.
Започнете да замесвате като по малко добавяте от
млякото с маята. Бъркайте до поемане на всички продукти и получаване на тестена
лепнеща топка. Поръсете малко брашно на кухненския плот или маса. Изсипете
сместа на плота и започнете да месите енергично, като ако е необходимо
добавяйте по още малко брашно, така че да оформите естена топка, която да не
лепне по ръцете. Тестото трябва да ви бъде гладко, меко и еластично.
Покрийте тестото с домакинско фолио или кърпа и
оставете на топло да втаса за час.
Втасалото тесто разделете на 4-ри равни части,
оформете всяка на топче и покрийте, оставете да починат за още 10мин.
Поръсете плота с малко брашно, вземете едната топка и
разточете на кръгла тънка голяма кора.
Сиренето натрошете в чиния.
Разделете го на четири, така че да ви стигне за всяка
кора.
Намажете разточената кора с масло, поръсете със
сиренето и сгънете кората като плик за писмо. Оставете я настрана.
Разточете следващата топка, намажете пак с масло,
поръсете със сирене и преди да я сгънете в средата и сложете плика който
направихте с първата кора. Вземете два по два срещуположните краища на кората и
ги сгънете пърху тестения плик в средата като го покриете, отделете пак на
страна.
Процедирайте по същия начин и с останалите две топчета,
като преди да сгънете слагате отделения тестен плик. Накрая трябва да ви се
получи дебел пласт тесто наподобяващо плик за писмо.
Обърнете с прегънатите краища на долу и с точилка леко
разточете в кръг с димаетър на формата в която ще печете.
Пречпоръчвам ви да не бъде с голям диаметър. Ползвайте
най-много 30см диаметър и задължително с високи стени, за да може да се надига
тутманика. Аз лично ползвах дъното на електрическа тенджера от старите.
Намажете тавата(формата) с малко малко масло, ако
предпочитате сложете и хартия за печене. Прехвърлете внимателно тестото в
тавата. С остър нож от горе направете разрези като все едно режете торта. Аз ги
направих дълбоки, но без да стигат до дъното.
Покрийте и оставете за 30мин отново да втаса и удвои
обема си.
Загрейте фурната на 170 градуса.
Намажете тутманика с белтъка, като внимавайте да не
слагате в разрезите защото ще се слепят при печене, може да намажете и с
жълтък.
Поръсете по желание със семена, аз ползвах ленено
семе.
Сложете тавата във фурната и печете 30-40 мин, като я
наблюдавайте, ако започне да чернее от горе метнете лист алуминиево фолио.
Извадете изпечения тутманик и оставете да се охлади
леко върху метална скара.
Тутманика става като памук, с хрупкава коричка, много
сирене и аромат на масло.