сряда, 8 ноември 2017 г.

Кюфтенца с разкошен лучен сос



Кюфтетата са вкусни, лесни за приготвяне и предпочитани от почти всяка домакиня като продукт за бърз обяд или вечеря. Аз ги обичам много, а най-много обичам когато са приготвени различно от стандартните рецепти за кюфтета. Такава и тази рецепта, която се получи уникално вкусно. С този сос имам рецепта за пиле, която е много популярна и приготвяна от много хора, този път реших да опитам как ще се получи с кюфтета. Е, няма да ги хваля, оставам да опитате, аз със сигурност останах много доволна от резултата, станаха вкусни и любими на семейството ми.

Продукти: за 4порции
Кайма – 500 г телешка
Кимион – 1 ч.л
Черен пипер – 1 ч.л
Сол – на вкус
Мащерка – 1 ч.л
Прясно мляко – 3 с.л
Галета – 50 г
Яйце – 1 бр
Чесън  - 1 скилидка
Ракия – 1 с.л.
Зехтин – 5 с.л.
За соса:
Лук – 3 глави големи
Масло – 30 г
Бульон – 300 мл телешки
Вино – 200 мл бяло мускат
Майонеза – 200 г млечна
Червен пипер – 1 ч.л лют
Захар – 1 ч.л
Сол – на вкус
Черен пипер – 1 к.л
Мащерка – 1 к.л
Чесън – 1 скилдка
Магданоз – за поръсване
Начин на приготвяне:
Всички продукти да са със стайна температура.
Омесете каймата в купа с яйцето, подправките, млякото, галета, счукания чесън и ракията. Алкохола в сместа ще попречи на кюфтетата да поемат мазнина.
Оформете кюфтенца с големината на топче за пинг понг.
Нарежете лука на дребни парчета.
Виното сложете в бурканче и добавете майонезата. Затворете капачката и енергично раздрусайте, така че да се получи хомогенна течност. Оставете настрана.
Сложете зехтина в дълбок тиган и загрейте. Запържете кюфтенцата в мазнината до златисто кафяв цвят. Извадете и сложете върху домакинска хартия да се отцедят.
За соса ще ползваме същата мазнина, за целта обаче я прецедете през цедка, за да паднат прегорелите остатъчни парчета. Сложете само около 3 с.л от мазнината, другата няма да ви трябва, ползваме същия тиган без да го миете.
Загрейте мазнината отново, сложете лука и пържете до златисто. Добавете лъжичка захар, разбъркайте и сипете бульона. Оставете да клокне и сипете течността от вино и майонеза, която подготвихте преди това. Соса в началото ще изглежда като пресечен, в процеса на готвене и след разбъркване се оправя, за това не се притеснявайте.
Разбъркайте и върнете кюфтенцата в тигана.
Нарежете скилидка чесън и магданоз на дребно.
Добавете сухите подправки към соса и оставете на средна температура за 10мин. Междувременно разбърквайте. Накрая когато течността поизври, соса ще започне да се сгъстява, тогава сложете маслото и чесъна, разбъркайте, оставете още няколко минути и щом соса се сгъсти махнете от котлона.
Поръсете със свеж магданоз и поднесете.