събота, 6 януари 2018 г.

Банички с крем и тиква



банички с крем и тиква

Тези банички с тиква и крем са толкова вкусни, меки и сочни, че само като си припомня вкусът им отново ми се дояждат. Крема е на тънък пласт, така че да им придаде лека влажност, сладост и нежна мекота.

Продукти:

Тиква – 700 г
Кори за баница – 400 г
Захар – 150 г
Канела – 1 с.л
Масло – 100 г
Стафиди – 120 г тъмни
За крема:
Прясно мляко – 600 мл
Яйца – 1 бр
Нишесте  ванилия – 2 с.л с връх
Захар –  3 с.л
Масло – 1 с.л

За намазване:

Жълтък-1 бр
Олио – 1 с.л

За поръсване:

Пудра захар – 30 г

Начин на приготвяне:

В тенджерка сложете 400 мл от млякото и захарта. С останалото мляко разбийте яйцето и нишестето. Щом млякото заври на тънка струя при непрекъснато бъркане изсипете яйчената смес. Бъркайте до сгъстяване и получаване на крем. Махнете от котлона и сложете маслото, Разбъркайте и оставете да се разтопи. Оставете на хладно да се охлади.

За баничките:
Почистете тиквата и я настържете. Маслото разтопете. Смесете захарта с канелата в чиния. Стафидите накиснете с малко вода да омекнат. След това отцедете.
Вземете две кори, намажете едната с масло, покрийте с втората, а върху нея сипете няколко лъжици от крема и го разнесете по цялата кора.
Вземете част от тиквата, поръсете върху крема, ръснете лъжица, две от канелената захар и сложете няколко изцедени стафиди. От дългата част на кората навийте на руло, след това внимателно навийте на охлюв. Възможо е на места да се разкъса, не е фатално. Сложете баничката в плоска голяма тава, постлана с хартия за печене.
По същия начин процедирайте с останалите кори докато ви свършат продуктите. При мен излязоха 8 бр банички.
Загрейте фурната на 170 градуса, намажете баничките с разбит жълтък смесен с лъжица олио и сложете да се печат.
Наблюдавайте баничките, печете за около час, като последните минути може да намалите на 160 градуса. Възможно е малко от крема да изтече в тавата, при мен се случи, защото имах на места напукани банички. Не е фатално, не се притеснявайте.
Тиквата се сготвя перфектно, а крема придава мекота и много сочност на баничките.
Извадете и охладете върху решетка. Поръсете с пудра захар и поднесете.








разчушена баничка с тиква

баничка с крем