понеделник, 22 януари 2018 г.

Патладжани "под завивка"


запеканка с патладжани

Ако Ви харесват рецептите може да ме подкрепите като посетите YouTube канала ми, в който качвам видеа с нови предложения ТУК:)

Ехх тези патладжани! Това ястие е толкова „бомбастично”, че буквално причинява експлозия на вкусовите рецептори. Страшно ароматно ястие, което е супер апетитно и вкусно. Много наподобява Гръцката мусака, но в малко по мой вариант.

Продукти: за 6 порции

Кайма – 500 г телешка
Патладжани – 3 големи
Чесън – 3 скилидки
Лук – 2 глави
Сол
Черен пипер
Мащерка
Зехтин – 2с.л
Домати – 600 г консерва кубчета
Червен пипер – 1 ч.л
Лют пипер – 1 ч.л
За Бешамел:
Прясно мляко – 500 мл
Брашно – 30 г
Масло – 30 г
Сол
Черен пипер
Гауда – 200 г( ементал или кашкавал)
Пармезан – 50 г сух

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете патладжаните от дръжките. Нарежете на колелца с дебелина 1,5см., посолете и оставете в гевгир да се отцеди горчивата им вода за 30мин. Измийте със студена вода и ги подсушете. Може да изпържите колелцата на тиган в олоио до златисто, аз ги изпекох върху хартяи за печене, намазах всяко с олио, подредих ги едно до друго и сложих хартията върху металната скара на фурната. Поставих я на най-високото ниво и пуснах грил функцията на 200 градуса. Изпекоха се за 5мин, като на половината време ги обърнах да се запечат и от другата страна. Вие изберете как ще ви е най удобно.
Направете сос Бешамел като разтопите маслото, сложите брашното, разбъркайте и запържете до златисто. Сипвайте по малко от млякото до пълното му поемане при непрекъснато бъркане. Подправете на вкус, оставете да клокне и махнете от котлона.
Почистете лука, нарежете на ситно и запържете до омекване в зехтина. Сложете каймата, раздробете я на парченца и запържете до златисто.
Почистете чесъна и нарежете на ситно, добавете го към лука и каймата, разбъркайте и сипете доматите. Следват подправките, сложете на вкус и разбъркайте.
Гответе на средна температура до намаляване на течността и сгъстяване.
Намажете не голяма тавичка с зехтин. На дъното сложете половината патладжани, сипете доматения сос и от горе покрийте с останалите патладжани.
Най отгоре сипете целия сос Бешамел, рендосайте сиренето гауда (ементал или кашкавал) и поръсете с пармезан.
Сложете в загрята фурна на 200 градуса за 15мин до получаване на златиста заливка.


Патладжани под завивка




ястие с патладжани